Осъдиха за укриване на данъци Кирил Рашков и съпругата му
Осъдиха за укриване на данъци Кирил Рашков и съпругата му / снимка: БГНЕС, архив

Пловдивският окръжен съд осъди за укриване на данъци Кирил Рашков-Цар Киро и съпругата му Костадинка Рашкова, съобщиха от Съдебната палата. Те бяха признати за виновни в това, че през периода 2003-2011 г. в Пловдив, в качеството си на физически лица са избегнали установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери - 267 320 лв. Те са внесени в бюджета заедно с лихвите, възлизащи на 213 460 лв.

За извършеното престъпление Кирил Рашков беше осъден на две години лишаване от свобода и глоба в размер на 800 лв. Съдът кумулира наложените му наказания по предишните две осъждания заедно с настоящото и му наложи едно общо - най-тежко наказание в размер на две години и шест месеца лишаване от свобода.

За извършеното престъпление Костадинка Рашкова беше осъдена на административно наказание глоба в размер на 3000 лв., като се освобождава от наказателна отговорност. Делото се разгледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие без разпит на свидетели и вещи лица. Подсъдимите признават изцяло фактическите обстоятелства по повдигнатото им обвинение, поради което се налага по-ниско наказание.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.