Освободиха кметовете на районите Витоша и Слатина
Освободиха кметовете на районите Витоша и Слатина / netinfo

Столичният общински съвет освободи от длъжност кметовете на „Слатина” и „Витоша” Орлин Пошев и Йордан Йорданов след тайно гласуване.

Преди гласуването Пошев и Йорданов се обърнаха към колегите си в залата с призива да гласуват по съвест. Орлин Пошев е обвинен в уронване на престижа на институцията, неправомерно уволнение на служители в районната администрация и непровеждане на търгове повече от 10 години. По думите на Пошев най-големият му грях е разбиването на група от 4-5 човека, които искат да превърнат район "Слатина" в собствена еднолична фирма и добави:

„Развълнуван съм, разочарован съм от този фарс, който се разигра. Съжалявам много, че истината не можа да излезе на лице. Пак казвам с чисто сърце, че аз не съм се заигравал, работил съм почтено”.

През последната година Пошев е уволнил 12 души, сред които са зам.-кметът на района, главният архитект и Радка Кънчева от отдел „Образование”, с която Пошев е имал връзка. Според Пошев проблемите му са започнали след уволнението на главния архитект на общината.

Кметът на район „Витоша” Йордан Йорданов обяви, че неговият случай е идентичен. За Йорданов има съмнения за корупция. Това което е свършено в район „Витоша” се вижда и няма смисъл да го коментирам, каза той и допълни:

„Срещу мен няма съдебно издирване. Аз съм само свидетел, както и моите колеги, по жалби на граждани. Част от тези жалби дойдоха и по подготовка на схема, която главният архитект подготви, но така или иначе, там няма никакви доказателства за извършено от мен нарушение”.

И двамата районни кметове заявиха, че материалите срещу тях в медиите са тенденциозни и поръчкови, а обвиненията срещу тях неоснователни.