България е европейска парламентарна, а не президентска република. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Тя е по повод плановете на Румен Радев да сезира Конституционния съд заради прекратяването на концесията на „Росенец".

Радев сезира Конституционния съд за прекратяването на концесията на „Росенец"

От ПП посочват, че изявленията на държавния глава са "насочени към защита на интереси, различни от българския национален интерес, и с цел всяване на страх сред населението".

"Българският интерес е ключовите пристанища да се оперират от държавата, като всеки който иска да ги ползва, следва да заплаща такса. Риск за националната сигурност представлява отдаването на стратегически пристанищни обекти на чужди частни компании, заради международни санкции. Твърденията на президента Радев, че държавата е неспособна да управлява именно пристанище Росенец, граничи с доброволен отказ от суверенитет и уронва доверието в държавните институции, посочват още от коалицията.

Парламентът окончателно прекрати концесията на пристанище „Росенец“

Според ПП-ДБ като член на ЕС, България е длъжна да прилага мерките срещу режима на Путин, които включват забрана за отдаване под концесия на стратегически национални ресурси на лица, установени в Русия. "Припомняме, че именно служебното правителство, назначено от г-н Радев, отказа да се съобрази с тези мерки и без аргументи, тайно и експресно, остави в сила концесията в полза на Лукойл въпреки европейските санкции", се казва в позицията.

И още:
"Няма как да става дума за прибързани действия на 49-ото НС, след като още през януари 2023 г. българският парламент след обстоен публичен дебат гласува законопроект със срок за прекратяване на концесията, който отново не бе спазен в продължение на месеци от служебните правителства, назначавани еднолично от президенството.

Призоваваме президенството, ПП „Възраждане“ и БСП да не прибягват до поредните опити за създаване на обществено напрежение чрез разпространяване на неверни твърдения за евентуално повишаване на цени и прекъсване на доставките. Ако разполагаха с такива данни, същите следва да бъдат представени през компетентните институции и да се направи истински анализ, а не да се говори като на площада. Именно поставянето на пристанище Росенец под държавен контрол би позволило държавата да определя такси според пазарната ситуация и да се грижи за интересите на българските граждани, без да се нарушава нормалното функциониране на рафинерията", завършва позицията на коалицията ПП-ДБ.