/ iStock/Getty Images
Още 46 000 домакинства ще получат еднократна добавка в размер на 148,35 лв. за компенсиране на повишените си разходи за отопление през миналия зимен сезон.

Средствата се дават по мярката „Подкрепа за уязвими домакинства – SAFE“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020.

Българите с минимална заплата работят 36 дни в годината, за да си платят тока

С добавката се компенсира високото ниво на инфлация вследствие на ръста в цените за електроенергия и топлоенергия през миналия отоплителен сезон, предизвикани от военната агресия на Русия в Украйна, обясняват от Министерството на труда и социалната политиката. За изплащането на добавката бюджетът на операцията се увеличава с над 7,4 млн. лв. и вече е над 54 млн. лв. Мярката се реализира от Агенцията за социално подпомагане.

С еднократната добавка ще бъдат подкрепени домакинствата, в които има човек със 100% намалена работоспособност или човек над 75 години с над 90% степен на увреждане без определена чужда помощ. Подкрепата ще бъде достъпна за домакинствата, които не получават целева помощ за отопление.

На прага на отоплителния сезон: Как ще ни бъде най-изгодно да стоплим дома си

До момента по мярката еднократна добавка от 148,35 лв. са получили 320 000 семейства с деца с ниски доходи.