Организираната престъпност е дала 200 млн. лв. за купуване на гласове
Организираната престъпност е дала 200 млн. лв. за купуване на гласове / cнимка: Sofia Photo Agency
Близо 200 милиона лева са инвестирани от организираната престъпност у нас за купуване на гласове на последните местни избори в България, сочат данни на Центъра за изследване на демокрацията, представени на конференция, посветена на организираната престъпност у нас.

Посланикът на Германия в страната ни Михаел Гайер посочи, че последните избори са показали, че силови групировки са слезли в общините. Според доклада на експертите от Центъра за изследване на демокрацията лидерите на пазара на наркотици в последните 4 години у нас са се сменили.

Според данни на Центъра най-печелившият отрасъл на организираната престъпност в България е търговията с момичета, където печалбите са 1 млрд. евро годишно. Страната ни попада и сред държавите в света, които изнасят най-много момичета за Западна Европа. По време на дискусиите по доклада вътрешният министър Румен Петков се обяви категорично срещу легализацията на проституцията у нас:

„България по никой начин и по никой повод не бива да прави стъпка в посока легализиране на проституцията. Това ще бъде изключително груба грешка главно по две причини. Ние ще кажем, че употребата на човешка плът е нещо законно и второ ще създадем предпоставки за легализация и то твърде частична на огромни суми, придобити по този начин”.

За последната една година са образувани 51 досъдебни производства срещу 91 лидери на групи, занимаващи се с трафик. Задържаните лидери на групи, занимаващи се с трафик на хора, са 16. 59 са международните операции, в които е участвала България. 32 са европейските заповеди за арест на трафиканти на хора, изпълнени в България. Доста по-малки са печалбите от търговията с наркотици у нас. Те възлизат средно на около 200 млн. евро годишно.

От Центъра за изследване на демокрацията твърдят, че босовете в наркобизнеса в страната са се променили в последните четири години. Така например в София водещи са Златко Баретата, Таке и Рашо във Варна Вальо Бандита и Веско Полицая, а в Бургас въпреки ареста на Димитър Желязков - Очите все още има хора които работят за него.

Най-ниски са печалбите от кражбите на леки автомобили. Там щетите на година възлизат на около 50 милиона евро като крадците на коли у нас са около 200 – 300 души.

Според експертите от центъра за изследване на демокрацията у нас българската и руската организирана престъпност се развиват по почти еднакъв начин като имат много сходни белези.По време на дискусиите американският посланик Джон Байърли заяви, че страната ни трябва да положи още усилия в борбата с организираната престъпност за да има успех.