/ БГНЕС, архив
Оправдаха и четиримата подсъдими по делото „Алабин”
99664
Оправдаха и четиримата подсъдими по делото „Алабин”
  • Оправдаха и четиримата подсъдими по делото „Алабин”
12 години след като сграда на ул. „Алабин” в София се срути и уби две млади жени, четиримата подсъдими бяха оправдани на първа инстанция. Съдията от Софийския градски съд Величка Маринкова оправда напълно и четиримата подсъдими по случая.

Пред съда, за да чуят оправдателните си присъди днес застанаха собственикът на сградата Георги Кирчев, който е управител и на фирма "Хрисома", инженер Петър Петров, контролирал ремонта на сградата и Николай Симеонов - управител на "А3-Архитектура и изпълнение", извършила инвестиционен контрол. Строителят Манчо Антонов, собственик на фирмата за ремонти ЕТ "Медия Манчо", не присъства днес в съдебната зала. Заради отсъствието му процесът срещу него тече задочно.

750 000 лева кръвнина искат родителите на момичетата, затрупани под руините на сградата на "Алабин"

Дело Алабин
БГНЕС

Пететажната сграда - паметник на културата, на ул. „Алабин” 39, на метри от Съдебната палата, се срути на 19 септември 2006 г. Под руините й остана премазан автомобил с две млади жени вътре - 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова, които в края на работния ден се намирали в задръстване по оживената улица.

Неразрешените въпроси и до днес са факт, а критиките към прокуратурата съпътстват случая от самото му начало. Емблематично за процеса е определението на съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд, с което през 2015 г. той отмени прокурорско постановление, което целеше да прекрати разследването по случая с мотив, че няма виновни за срутването на сградата. В решението си съдът отправи критики към разследването, като открои необяснимата „пасивност и бездействие от страна на прокуратурата”, както и работа "при драстично нарушение на изискванията за разумен срок". Разследването се проточи 10 години. През 2016 г. прокуратурата събра достатъчно доказателства, за да изправи пред съда собственика на сградата, контролиралият ремонта й, управителят на фирмата, извършила инвестиционен контрол, и строителят, собственик на фирмата за ремонти. Те са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост.

Четирима на подсъдимата скамейка за сградата убиец на ул. "Алабин"

Дело Алабин
БГНЕС

Дело Алабин
БГНЕС

Още в началото на процеса преди две години стана ясно, че спрямо Антонов делото ще тече задочно, тъй като той от години е в чужбина и не беше открит, за да бъде призован.

Днес прокурорът по делото Момчил Момчев поиска четиримата да бъдат осъдени по предявените обвинения и аргументира тезата си, че всеки един от тях не е изпълнил задълженията си, което е довело до рухването на сградата. Адвокатите на подсъдимите пък пледираха в полза на клиентите си в продължение на часове, като според тях обвиненията са противоречиви и неясни, а престъплението - недоказано.

След оправдателната присъда днес прокурор Момчев коментира: "Прокурорът говори с обвинителния си акт. Нека да видим мотивите на съда какви са, защото към момента не съм наясно въз основа на какво са изградени изводите. След като ги прочета, ще съм наясно. Придържам се към позицията си, считам, че независимо от обективните затруднения, които е имало разследването още от самото начало - първото обективно затруднение по делото с непрецизно извършения оглед, при наличието на рухналата сграда, е много трудно да се установи реално дали е имало рязане на елементи, железа и т.н. Също така една част от доказателствата на досъдебното производство бяха едни, а на съдебното следствие се промениха. Основният и един от малко свидетели-очевидци Николай Александров на съдебното следствие промени показанията си. Той твърдеше, че лично подсъдимият Георги Кирчев е нареждал да се режат колони от сградата, което е довело впоследствие до събарянето й, а след това заяви, че не е вярно. Ще предизвикам производство пред Апелативния съд и да видим дали ще потвърдят присъдата на Градския съд, който може пък и да е сбъркал".

Съдът върна делото на прокуратурата за сградата убиец на ул. „Алабин”

Дело Алабин
БГНЕС, архив

Решението на Софийския градски съд не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано на втора инстанция.