Опозицията: Първанов се опитва да се разграничи от правителството
Опозицията: Първанов се опитва да се разграничи от правителството / netinfo

Президентът Георги Първанов се опитва да се разграничи от правителството, което сам конструира, така коментираха от опозицията острия тон в интервюта на държавния глава в столичен всекидневник. Повечето депутати от левицата отказаха да коментират посланията на президента, а коалиционните партньори обясниха, че това са вътрешнопартийни работи.

В интервюто си държавният глава казва, че премиерът прави сериозна грешка като назначава свои съветници в бордове.

Лидерът на ДСБ Иван Костов коментира, че в думите на президента има заплахи, голяма доза лицемерие, бягство от отговорност, което, по думите му, било типично в стила на Георги Първанов. "Той се разграничава от това, което е създал, защото има много негативи, обществото даде своите знаци", коментира Атанас Атанасов от ДСБ.

Според Костов от интервюто личали топлите отношения между него и неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Трябва да останем с впечатление, че те са в един печеливш екип, добави Костов.

Според председателя на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов с интервюто се дава знак за формирането на нов политически субект от т.н експерти.

От „Атака” видяха в тона на президента Георги Първанов спрямо премиера Сергей Станишев заявка за нови „Боянски ливади”. "Всички президенти, когато видят, че подопечните им управляващи стигат до крайна фаза на резил и срив, започват да се дистанцират от тях", каза Павел Шопов.

За Олимпи Кътев от НДСВ се повтаря ситуацията като тази между Петър Стоянов и Иван Костов навремето. "Това ми напомня на Боянски ливади от 1991-1992 година и второ действие от 1997-1998 година. Като си спомня резултатите от раздора между тогавашните президенти и премиери, не считам, че това е правилно. Това не е добре нито за партията им, нито за държавата", коментира Кътев.

Двама социалисти се престрашиха да коментират – Янаки Стоилов и Добромир Задгорски. Според Стоилов дори да има конфликт между президента и премиера това не трябва да се отрази на стабилността на БСП. Задгорски каза, че не вижда конфликт между президента и премиера и че двамата са в много добри отношения.

ДПС не видя сензация в интервюто на президента. Пресилено е да се търси пряка връзка със събития като "Боянските ливади" и "Иване, кажи си!", коментира заместник-председателят на движението Лютфи Местан. Той подкрепи критиката на Георги Първанов, че съветници не трябва да участват в бордове на фирми. В метафората, че когато са в един футболен отбор с Бойко Борисов обикновено побеждават, Местан не съзря заявка за общи политически действия.