„Български пощи“ ЕАД, съответно пощенските услуги, ще преминат от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) към вицепремиера по ефективното управление. Това реши парламентът с приемането на промените в Закона за изменение и допълнение на Закона за пощенските услуги на второ четене.

Вносители на предложенията са депутатите Андрей Гюров („Продължаваме Промяната“), Христо Иванов („Демократична България“), Виктория Василева („Има такъв народ“) и Георги Свиленски („БСП за България“).

Депутатите одобриха изваждането на „Български пощи“ от транспортното министерство

В мотивите на законопроекта се посочва, че промените целят оздравяване и модернизиране на „Български пощи“. Не се очаква увеличаване на административната тежест за потребителите на пощенските услуги. Измененията не предвиждат „съществени структурни промени“, но ще има преместване на експерти от Министерството на транспорта и съобщенията към Министерския съвет, посочват още вносителите.

Против промените по време на обсъждането на законопроекта се обявиха от ДПС и „Възраждане“.

Според Халил Летифов (ДПС) заместник министър-председател без министерство няма да има капацитет да управлява ефективно дейността за пощенските услуги. Никола Димитров („Възраждане“) изказа мнение, че „Български пощи“ са неразривна част от транспортното министерство и не бива да бъдат разделяни.

Константинова: Ще вдъхнем нов живот на „Български пощи”


С преходните и заключителните разпоредби се правят и изменения в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги, с които се предвижда административно-наказателната отговорност за неизпълнение на задълженията по закона да се администрира от Министерския съвет и заместник министър-председател, определен от правителството.
БТА