/ iStock/Getty Images
Предстои свикване на епизоотичните комисии в област Ямбол, каза д-р Стоян Колев, началник на отдел "Здравеопазване на животните" към Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол. Причината е открито огнище на птичи грип в ямболското село Болярско. 

Заради откритото огнище на птичи грип предстои умъртвяване на 350 000 птици в промишлена ферма в село Болярско, съобщава Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на сайта си. 

Определена е трикилометрова предпазна зона около фермата. В 10-километровата наблюдавана зона попадат Ямбол, шест села в община Тунджа – Безмер, Хаджидимитрово, Ботево, Бояджик, Роза и Гълъбинци, сливенските села Чокоба, Скобелево и Бозаджии.

С цел ограничаване на болестта и недопускане на разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта, посочват от БАБХ.

Проследяват се движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мира Безус/БТА