От 1 декември е преустановено присъственото обучение в детска градина "Вълшебство" по предписание на Столичната здравна инспекция след установени случаи на деца, положителни за бактериален менингит, съобщиха от Столичната община.

На 29 ноември от СРЗИ са взети проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията, направени от Националния център по заразни и паразитни заболявания, показват, че 16 деца и 2 възрастни са положителни за наличие на Neisseria meningitidi (менингокок).

Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина.

На 30 ноември директорът на детската градина праща резултатите на всеки от родителите на изследваните до момента деца. На родителите е предоставено и допълнително разяснение, изготвено от консултанта на Столична община Тодор Кантарджиев. Според експертите носителството на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.

„Опасност за децата вече няма, защото взехме мерки веднага. Днес взехме проби на още 250 деца, както и на техни близки”, каза за NOVA проф. Кантарджиев.

Днес по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова бе организирана онлайн среща на родителите от първата изследвана група с Тодор Кантарджиев, на която те получиха допълнителни разяснения и информация за този тип микроорганизми и начините, по които трябва да действат. При желание на родителите и от другите групи в детската градина, Столична община има готовност да организира и допълнителни срещи.
БТА