Оценката на ЕК за БОРКОР е справедлива, смята шефът на звеното
Оценката на ЕК за БОРКОР е справедлива, смята шефът на звеното / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Оценката на ЕК за БОРКОР е справедлива, смята шефът на звеното
69717
Оценката на ЕК за БОРКОР е справедлива, смята шефът на звеното
  • Оценката на ЕК за БОРКОР е справедлива, смята шефът на звеното

Председателят на БОРКОР Бойко Великов определи като очаквана и справедлива критичната оценка на Европейската комисия за работата на звеното. По думите му за създаването на центъра за противодействие на корупцията са вложени сериозни средства, като до момента общата сума възлиза над 10 млн. лв. Великов не отрече, че тези пари могат да се оправдаят само с конкретни резултати, каквито засега няма. Той съобщи, че окончателното завършване на проекта БОРКОР ще стане до края на март.

От учредяването си през 2011 г. до настоящия момент Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет, известен като БОРКОР, е разходил 10 306 723 лв. В сумата влизат заплати на работещите там 68 души, офис материали и консумативи, ремонти, данъци, такси поддръжка на хардуер, софтуер и др. Очаква се спецзвеното да заработи активно до края на март, обясни председателят му Бойко Великов. Той е категоричен, че не би се съгласил с удължаване на сроковете по никакъв начин.

"За мен проектът като комплексен модел трябва да приключи в края на март. Разбира се, това, което имаме като конкретен проект, вече готов, ще бъде тествано и да бъде направена оценка от достатъчно високоспециализиран консилиум от учени, които да кажат своето мнение и ще започне приложението на проекта", допълни Великов.

Шефът на БОРКОР обясни, че центърът, който трябва да бори корупцията, и до момента не е бездействал. По думите му той е автор на конкретни предложения за промени по девет законопроекта, сред които законът за митниците, законът за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, законът за интеграция на хората с увреждания, законът за здравето, законът за туризма.

Великов изрази убеждение, че съвсем скоро БОРКОР ще успее да отговори на препоръките, които е направила Европейската комисия и има потенциал, който би трябвало да се използва, но ще са необходими промени в структурата и в неговите правила и правомощия.


Великов пое БОРКОР в края на миналата година.