/ Прокуратура
Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност пет лица за участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от незаконна банкова дейност (лихварство) чрез използване на физическа сила, заплахи и изнудване, съобщиха от прокуратурата.

Обвинените са задържани на 16 юли в село Градец, община Котел, Сливенска област, при специализирана полицейска операция на ТС БОП-Сливен, Ямбол, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

Спецакция се проведе в котленското село Градец

Събраните доказателства сочат, че групата, ръководена от двама братя, е действала на от началото на 2016 г. Участниците са предоставяли кредити, най-често в размер до 400-500 лв. и предимно на малоимотни хора от ромски произход, с 50 на сто месечна лихва. При неизплащане на задължението в срок, лихвата скачала директно на 100 %.

Установено е, че ръководителите на групата и някои от участниците държали на различни адреси дебитните карти на длъжници, с които получавали социални помощи и помощи за майчинство.

Прокуратура

Изисквали картите в началото за заема ведно с ПИН-кода, а впоследствие ги задържали, тъй като лихвата се увеличавала. Установени са няколко длъжници, чиито дебитни карти са били държани и ползвани от групата с години.

Постъпващите в тях средства били изтегляни от участниците в групата от различни банкомати в градовете Карнобат, Ямбол, Котел и други селища. Така лихварите не будели подозрения у органите на МВР за престъпната си дейност. Изтеглените пари били предоставяни на ръководителите на групата, които ги разпределяли между участниците.

В хода на действията по разследването в жилища на ръководителите са намерени и иззети и списъци на длъжници, укрити в специални тайници. Двамата притежават няколко къщи в село Градец, придобити със средства от незаконната банкова дейност и прехвърлени фиктивно на техни роднини и близки.

Прокуратура

В случай на невъзможност да покрият задълженията си с лихвите, получателите на заеми били заплашвани и пребивани по улиците на селото пред очите на множество хора. При извършените претърсвания в ползваните от групата имоти е намерено и иззето голямо количество златни накити и пари, придобити от престъпната дейност.

Петимата обвинени не упражняват официална професия, всички те са криминално проявени или осъждани, някои от които за лихварство. С прокурорско постановление те са задържани за срок до 72 часа. Предстои в Специализирания наказателен съд да бъде внесено искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.