Обсъждат телевизионен канал за НС и тест за наркотици за депутатите
Обсъждат телевизионен канал за НС и тест за наркотици за депутатите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Идеята парламентът да има свой собствен телевизионен канал на този етап се оказа доста трудна за реализиране. След като депутатите от временната комисия, която изготвя правилника на новото Народно събрание, прие идеята, членовете й разговаряха по темата с директора на БНТ Вяра Анкова.

След новите дебати се оказа, че тепърва ще се мисли по темата.

Идеята парламентът да има свой канал може и да е добра, но трябва да се избере модел и да се осигури финансиране, стана ясно от позицията на директора на националната телевизия Вяра Анкова, която влезе в дебат по темата с председателя на временната комисия Десислава Атанасова.

„Просто едно излъчване на заседанията на парламента - за мен това не е парламентарен канал. Още повече, че заседанията не са през цялата седмица. Този парламентарен канал не може да съществува три дни и след това да го няма. Ако имаме европейска идея за развитие на парламентарен канал, трябва да направим нещо наистина добро, което да се забележи", коментира Анкова.

„За съжаление ще кажа, че според мен българските граждани дори предпочитат да не се излъчва и петъчният парламентарен контрол и трябва да си дадем ясна сметка на кого се дължи това", каза от своя страна Атанасова.

Без да обсъждат защо хората евентуално нямат желание да ги гледат, депутатите решиха да не отхвърлят идеята за създаване на свой телевизионен канал. Вместо това очакват следващата седмица да получат допълнителна информация от БНТ за възможните варианти.

След като оставиха въпроса отворен, отхвърлиха идеята на патриотите всеки депутат да минава веднъж годишно на тест за наркотици. Този път Данаил Кирилов от ГЕРБ влезе в дебат с Филип Попов от БСП.

„Предлагам поне да добавим при поискване, като това би могло да бъде сторено от всеки заинтересован субект. В най-широкия смисъл на това понятие", зави Кирилов.

„Този висш орган в една парламентарна Република, каквато е и България, не бива да падаме до такова ниво", контрира го Попов.

В крайна сметка депутатите решиха по преценка на всяка парламентарна група тестът за наркотици да залегне във вътрешните им правила.