/ Министерство на отбраната
Имаме готовност да защитим държавната граница, заяви вицепремиерът Стефан Янев
Имаме готовност да защитим държавната граница, но към момента не се предвиждат допълнителни мерки и увеличаване на състава предвид актуалната ситуация в страната. Това каза в Малко Търново вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев. Днес той заедно с министъра на вътрешните работи Пламен Узунов посети граничния пункт в Малко Тръново.
 
Двамата министри инспектираха от въздуха предпазното съоръжение по границата и се запознаха със състоянието на граничния пункт. Двеста са командированите военни, които изпълняват задачи съвместно с граничните полицаи.
 
Министърът на вътрешните работи Пламен Узунов информира, че дейностите по изграждане на възпрепятстващото инженерно съоръжение, се изпълняват в срок. 12 км остават да се изградят в района на Хасково. Те трябва да бъдат завършени до края на месец май т.г. Също толкова остават и в района на Бургас. Срокът на завършване е до средата на май.
 

Министерство на отбраната


Обстановката на границата е спокойна, по особена е ситуацията само в политическото говорене, каза министър Узунов.
 
Снощи е заловена група от петима души, заедно с каналаджията - български гражданин. Те били се арестувани в района на Резово. Министърът увери, че през последните два месеца опитите за нарушение на българо-турската и на българо-сръбската са намалели. През 2016 г. са констатирани 160 случая на преодоляване на границата. От началото на тази година до днес опитите са само 17.
 

Министерство на отбраната