Обгазяването в Стара Загора не е от полигона Змейово
Обгазяването в Стара Загора не е от полигона Змейово / снимкa: Sofia Photo Agency
Обгазяването в Стара Загора не е от полигона "Змейово"
25164
Обгазяването в Стара Загора не е от полигона "Змейово"
  • Обгазяването в Стара Загора не е от полигона "Змейово"

Извършва се обследване на източниците на замърсяване на въздуха над Стара Загора, увери министърът на околната среда и водите Неона Караджова. Заедно с министъра на отбраната Николай Младенов участваха в среща по повод последните обгазявания на града.

Ще се подготви оперативен план за действие, който ще бъде приложен в случай на отчитане на нови високи норми на замърсяване, каза министър Нона Караджова. Тя припомни, че причините за последното обгазяване са автомобилният трафик, битовото изгаряне на твърди горива, производствени процеси с котли и метеорологичната обстановка. И министър Караджова, и министърът на отбраната Николай Младенов категорично отхвърлиха, че основен причинител на обгазяването са дейностите на полигон "Змейово".

Няма издадена заповед за закриването на полигона, увери за пореден път в Стара Загора министърът на отбраната Николай Младенов, според когото е важно в момента да се намерят причините за обгазяването. Една от тях, съществуващата в периода 22-23 декември миналата година температурна инверсия, трябва да се отчита и прогнозира и за в бъдеще. Това мнение изрази професорът от БАН Христомир Брънзов. Докато в областната администрация се провеждаше среща с двамата министри, отвън с викове "Оставка!" започна гражданският протест на старозагорци срещу обгазяванията.

Двамата министри, представители на местната власт и старозагорски журналисти, ще посетят полигона "Змейово", където ще присъстват на демонстрация за изпитване на боеприпаси и измерване на качеството на атмосферния въздух.