След поредица тежки катастрофи започна обезопасяването на Искърското дефиле. Нови повдигнати пешеходни пътеки вече има в няколко населени места, но все още няма пътни знаци, които да обозначават, че следва неравност, съобщи NOVA.

Последният тежък сблъсък е от снощи, когато след челен удар при Реброво една жена загина на място. Състоянието на тримата пострадали се подобрява.  

Майката Цветанка Стоянова е свикнала да става свидетел на десетки рискови ситуации в района на Зверино. Днес за първи път пресича без притеснение.
„Всеки ден има много тирове, които карат с превишена скорост и се изпреварват”, разказа жената.

С нарушенията зачестяват и тежките катастрофи. Затова жителите на Зверино, Лютиброд, Ребърково и Елисейна се обединяват около каузата да се обезопаси пътя.

И днес работници поставяха маркировка на новите повдигнати пътеки. Според пътните експерти извън населените места има още редица проблеми, които може да костват човешки живот.

„Има липсващи пътни знаци, зле поставени обезопасителни системи, канавки, които не са почиствани”, коментира Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Тепърва ще се изясняват и причините за тежкия челен сблъсък от снощи. Ще бъде предложено да има специален фонд към Агенция „Пътна инфраструктура”, който да се грижи изцяло за пътната безопасност.
NOVA