НС решава дали да доплащаме в болниците
НС решава дали да доплащаме в болниците / netinfo

Да се увеличи размерът на здравната вноска за деца и студенти, да се въведе официално доплащане за медицинските дейности и да отпадне потребителската такса за възрастните хора при посещението им при личен лекар. Това са само част от предложенията в седемте проекта за промени на Закона за здравното осигуряване, които Народното събрание трябва да гласува на първо четене.

Голяма част от предложенията, сред които проектите свързани с потребителската такса за личен лекар и идеята за доплащането, не са одобрени от здравната парламентарна комисия.

От ДПС обявиха, че няма да подкрепят нито един от седемте обсъждани проекта, защото предвиждали различни мерки, които не са обвързани и финансово аргументирани. При дебатите от движението призоваха партньорите в тройната коалиция да изработят в кратък срок цялостен проект за реформата в здравеопазването и общ проектозакон.

Защото според хората на Ахмед Доган здравната реформа е закъсняла с няколко години и се предлагат идеи на парче. Теза, която защитава и другия партньор на БСП в управлението – НДСВ, в лицето на депутата Атанас Щерев. Който призова ръководството на левицата да прояви воля за реални реформи в сектор здравеопазване.

„Отлагането на реформите води само до това, което днес изпитват българските учители”, заяви Атанас Щерев.

По време на парламентарния контрол министърът на образованието Даниел Вълчев ще отговаря на депутатски въпрос за това какъв е бюджетният излишък в Министерството на образованието и науката. По-късно и финансовият министър Пламен Орешарски ще говори за това какви са предвидените разходи в бюджета за догодина за заплати на работещите в сферата на образованието.