Няма да спират назначенията в съдебната власт
Няма да спират назначенията в съдебната власт / Sofia Photo Agency
Няма да спират назначенията в съдебната власт
23355
Няма да спират назначенията в съдебната власт
  • Няма да спират назначенията в съдебната власт

Висшият съдебен съвет реши единодушно да отмени решението си да бъдат спрени всички назначения в съдебната власт, докато не приключи разследването на скандала с контактите на магистрати с бизнесмена от Плевен Красимир Георгиев. Нови 13 магистрати са контактували с т. нар. Красьо, но този път имената им не бяха оповестени.

Висшият съдебен съвет реши единодушно да отмени временната си забрана да решава кадрови въпроси. Това стана веднага след като председателят на комисията за проверка на случая с контактите на магистрати с Красьо от Плевен е постъпил списък с още 13 имена, с които броят на магистратите, разговаряли с него, стана общо 31. Решението за подновяване на кадруването стана в отсъствието на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, които направиха предложението за спиране на назначенията.

Министърът на правосъдието Маргарита Попова заяви, че все още е рано ВСС да взима това решение, но остави членовете на съвета да преценят сами. Шестима от 13-те магистрати в новия списък са поддържали двустранни контакти с него. Те са разпитани и са обяснили, че имали лични причини и теми, по които говорили с Красимир Георгиев. Друг от списъка днес е на разпит, четирима са били търсени от Красьо, а двама само са фигурирали в тефтерчето му.