Новата учебна година - с нови предизвикателства. Децата в шести и седми клас ще трябва да наваксват пропуснато съдържание по важни предмети. В новите учебни програми ключови уроци по история, география и биология са пропуснати, посочва NOVA.

По старите програми раждането на Средновековна Европа се учеше в осми клас. С промените периодът V-XV век отиде в пети клас. Тези знания ще изпуснат учениците, които сега ще бъдат шести или седми клас. Грешката си МОН ще поправи с наваксване на материала.

Спасителните варианти са три. При първия учениците могат да имат допълнителни часове по история, биология и география като свободноизбираем или задължителноизбираеми предмети.

Във втория случай ще имат по един час седмично от трите предмета като свободноизбираеми.

Третото предложение е преструктуриране на учебното време.

Междувременно, докато се търси най-добрият вариант за наваксването на материала по история, географи и биология, училищата трябва да одобрят новите учебници по история за пети клас.

По география учениците ще наваксват Балканския полуостров и континента Европа. По биология - темата за гръбначните животни. За да е честно тези уроци няма да влизат в националното външно оценяване след седми клас.

Източник: Nova.bg