/ ThinkStock/Getty Images
Нови по-строги правила за защита на личните данни
97518
Нови по-строги правила за защита на личните данни
  • Нови по-строги правила за защита на личните данни
От днес в Европейския съюз, включително и у нас, влизат в сила нови, по-строги правила за защита на личните данни. Новият регламент засяга администрацията, бизнеса и всички организации и сдружения, които събират, съхраняват, обработват или използват личните ни данни.
 
Общият европейски регламент, който влиза в действие, е най-строгият законодателен акт, създаван някога, за контрол върху личните данни. Той засяга всяка информация, споделена от нас като име, адрес, единен граждански номер, телефон, имейл, IP-адрес на компютъра ни, данни за здравословното ни състояние или религиозната ни принадлежност.
 
Кой попада под ударите на новия европейски регламент за защита на личните данни?

Всеки сайт, фирма или организация трябва да може да гарантира, че личните ни данни, които събира и съхранява, са надеждно защитени и няма да бъдат използвани за други цели. А ние имаме право на постоянен достъп до тях, можем да ги коригираме, пренасяме или дори изтриваме - т.нар. право да бъдем забравени.
 
В България органът, който ще контролира спазването на регламента и към който можем да се обръщаме с жалби, е Комисията за защита на личните данни. Пред Дарик председателят й Венцислав Караджов разясни някои от правилата на новия регламент.
 

 Може ли Facebook да спре достъпа ни до Messenger, ако не приемем новите правила?
 
За да извършите банкови операции, ще трябва да предоставите лични данни, но за да четете електронни издания, които не са с платен абонамент, не може да ви се изискват лични данни като условие за достъп до информацията.

Ако все пак ви поискат лични данни, трябва да ви обяснят защо се събират и за какво ще бъдат използвани.

Facebook добавя нови настройки за защита на личните данни
 
Фирми и организации, които не спазват новите правила, рискуват глоби до 20 млн. евро или до 4% от глобалния им годишен оборот.
 
Очаква се регламента да засегне най-много тези, които събират големи количества данни за клиентите, включително технологични компании, търговци на дребно, доставчици на здравни услуги, застрахователи и банки.