/ Thinkstock/Getty Images
Огромна част от юридическите лица у нас попадат под ударите на новия европейски регламент за защита на личните данни, който става задължителен до два месеца. Въпреки това, обаче, все още много от тях не са запознати с новите правила, а максималните санкции при неспазването им след 25 май ще възлизат на 4 процента от годишния оборот.
 
Общоевропейският регламент за защита на личните данни се фокусира не толкова върху обхвата на информацията, която събират фирми, институции и неправителственият сектор за нас, колкото до начина, по който я съхраняват.
 
Целта е всеки един от нас да бъде максимално информиран за това как всеки администратор на лични данни борави с тях, а кой на практика влиза под ударите на регламента, обясни адвокат Виктория Маринчева:
 
„Под обработване на личните данни трябва да си представим най-елементарни действия, като това да събират нашите данни, да ги записват, съхраняват. Не е задължително с някакъв електронен способ, а по най-простия начин - събирането на една папка с трудови договори е вече обработка на лични данни“.
 
Контрол върху тази дейност ще извършва Комисията за защита на личните данни, а когато става дума за голям обем лична информация или юридически лица, чиято основна дейност е именно обработката на лични данни, фирмите ще трябва да оторизират конкретен специалист, който да отговаря за спазването на правилата. И въпреки че регламентът влиза в сила автоматично, трябва да синхронизираме и част от законодателството си с него, обяснява Невин Фети, доктор по право:
 
„Преди две седмици започнаха стъпките във връзка с транспонирането на директивата за резервационните данни за пътниците. Очаквам вече всеки момент да се запознаем и с проекта, който касае транспонирането на директивата за данните в областта на полицейското. Бих казала, че е късно“.
 
Информация за новите правила може да се намери на сайта на комисията за защита на личните данни, където засега оставят за бъдещето специализираните обучения в материята, която може струва 4 процента от годишния оборот на почти всяка фирма у нас.