Отново има пик в спам атаките със сексуално изнудване. Това съобщи в ефира на „Здравей, България” комисар Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления” в ГДБОП.

"Проверявах си пощата и в един момент попадам на имейл от неизвестен подател. Чудих се дали да го изтрия, но любопитството надделя и го отворих", разказва потърпевш потребител.
 
"Имам много лоши новини за Вас. В този ден аз хакнах Вашата операционна система и получих пълен достъп до Вашата сметка", пише в имейла.
 
Схемата на „ало“ измамниците срещу земеделците (ВИДЕО)

Помислих си, че е спам, четейки надолу, започна да изглежда малко страшно, малко плашещо, притеснително, каза жената, получила спам съобщение. Тя обясни, че в имейла я заплашват, че имат снимките й в сайтове за възрастни, които биха могли да бъдат използвани срещу нея.
 
"Знам, че не бихте искали да показвате тези снимки на приятели, роднини или колеги. Мисля, че 750 долара е изключително малка сума за моето мълчание", пише още в имейла. Нещото, което ме наведе на мисълта, че не е вярно е това, че аз не съм посещавала такива сайтове, добави жената.
 
Изнудвачите поставят срок от 48 часа от отваряне на писмото. Исканията им са 750 долара в биткоини. Посочват и начин за превод на лицето.
 
След телефонна измама: Пенсионерка си върна 2500 лв. от мошеници (ВИДЕО)

Съобщението има и послепис, който гласи: Ти не си единствената ми жертва и ви гарантирам, че след плащане няма да ви притеснявам отново. Това е хакерска дума.
 
"Тази спам кампания е от нов тип. Съобщението е изписано на български, използван е преводачът на Google, това е нигерийска измама, добре е преведено. Разбира се, всеки един от нас, ако се задълбочи в текста, ще разбере, че става дума за преводен текст от английски, обясни Яворов.
 
В сряда ГДБОП предупреди българските онлайн потребители за мащабна спам атака, при която се използва името на „Пътна полиция”. В зловредните имейли се твърди, че определени потребители имат фишове, съставени от КАТ.

Внимание: Злонамерени хакери използват името на полицията за спам атаки по имейл

Целта е да се отвори прикачен файл, който вкарва троянски кон в съответното мобилно устройство. Чрез него хакерите могат да се сдобият с паролите за всички приложения, които използваме, коментира комисар Колев.

Той посъветва директно да трием подобни имейли, както и такива, които съдържат заплахи за разкриване на компромати и искания за превеждане на пари. Ако все пак някой вече е отворил хакерското съобщение от името на КАТ, трябва веднага да преинсталира компютъра или телефона си и да започне да използва легална антивирусна програма.

СКАНДАЛНО: Полицаи и държавни служители в имотна афера за стотици хиляди

„Трябва и да промени паролите на всички приложения, които използва. По принцип киберхигиената изисква редовно да ги сменяме и да въвеждаме т.нар. „къдрави” пароли, които съдържат цифри, различни знаци, малки и главни букви”, обясни още ком. Колев.

Той допълни, че някои онлайн атаки идват от африкански държави като Нигерия и Гана, например, с които България няма достатъчно добро полицейско сътрудничество.
NOVA