Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ВВС/Фейсбук
Нова бомбена заплаха за пътнически самолет вдигна българските МиГ-29.

Български изтребители оказаха помощ на пътнически самолет след сигнал за бомба на борда

На 16 май самолет на турските авиолинии, изпълняващ полет до Анталия, бе ескортиран последователно от румънски, български и турски изтребители поради подаден сигнал за евентуално наличие на взривно устройство на борда, съобщиха на страницата си във Фейсбук от Военновъздушните ни сили (ВВС).



Самолетът кацна успешно в Турция, без последствия за пътниците и екипажа. В последните месеци зачестиха случаите, при които се налага реално използване на изтребителната авиация от страни членки на НАТО по мисията „Air Policing“ заради бомбени заплахи.

При всички от тях българските Военновъздушни сили действат своевременно, спазвайки националните и международните процедури за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство.

Заков: Сигналът за бомба на борда на самолета е фалшив

Припомняме, че сигнал за бомба на борда на самолет бе подаден и през миналата седмица. В последствие той се оказа фалшив. Тогава министърът на отбраната Драгомир Заков коментира: "Това, което ни притеснява е, че такива случаи стават регулярни и трябва да се проучи причината".