Нов формат на изпитите по литература и история в СУ
Нов формат на изпитите по литература и история в СУ / БГНЕС, архив

Изпитите по Български език и литература и История на България в Софийския университет „Св. Климент Охридски" ще бъдат променени през тази година - освен тема, по която кандидатите трябва да разсъждават, ще има и тестове, които ще регулират оценката.

"Новият формат на изпитите целят не да затруднят зрелостниците, а да намерят най-подходящите студенти за висшето училище", каза деканът на Историческия факултет доц. Тодор Попнеделев.

Ако кандидат-студентите решат само тестовите въпроси, но не пишат есе или тема, то те няма да могат да участват в класирането и ще имат слаби оценки, категорични са още от Софийския университет.

Изпитът по История

Доц. Тодор Попнеделев обясни, че тестът по история ще включва не повече от 20 въпроса, като 80% от оценката ще се определя от интерпретативната тема, а 20 - от отговорите на тестовите въпроси.

Тестът ще е относително кратък - с не повече от 20 въпроса, и ще е въз основа на досегашната програма по история на България, като няма да има нови исторически периоди или отпадане на други. В теста по история по-голямата част от въпросите ще са от затворен тип, но ще има и отворени въпроси. Въпросите от теста ще са свързани с отделни личности, със събития, битки, процеси и с явления от културната, политическата и църковната история на България. Това ще са въпроси, чиито отговори са абсолютно сигурни и няма да са свързани с теми, по които спорят историци, увериха от СУ.

За втората част от изпита - за написването на текст, така ще бъдат формулирани темите, за да може кандидат-студентите да имат време да осмислят, изложат текста и да го проверят, каза деканът на Историческия факултет на СУ.

"Интересува ни не само историческата логика, верността на факта, но и стилистиката", коментира доц. Попнеделев. Той обяви, че на изпита по история на България "основната тежест ще е върху текста на кандидат-студентите, като съотношението между текста (темата) и теста ще е 80 към 20", посочи Попнеделев.

Изпитът по литература

На изпита по Български език и литература по-голяма тежест ще има тестът - той ще определя 70% от оценката, а есето - едва 30%. Това обясни деканът на Факултета по славянски филологии доц. Бойко Пенчев.

"Изпитът ще се състои от две части - тест и писане на есе, като тестовата част се състои от 50 въпроса и дава 70 точки. Есето дава още 30 точки, за да ги закръглим на 100. В самата тестова част съотношението между въпроси от областта Български език и въпроси от Литература са в съотношение 1/3 литература и 2/3 български език. Много е важно това, че писането на есе е задължително за кандидат-студента. Ако не е писал есе, то той ще има слаба оценка, въпреки това, което е направил на теста", каза доц. Пенчев.

От Софийския университет обясниха, че причините да се промени формата на изпита е, че образователният процес в средното училище все по-масово използва тестовете като форма за проверка на знанията на децата.

Целта на промяната е да се премахне нарастващата пропаст между това, което учениците правят в гимназиалния етап, и изпитите за влизане във висшето училище.