Лидерът на „Атака" Волен Сидеров нахлу в сградата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" за втори път за последните три дни. По думите на политика той влязъл в академията, за да потърси сметка от студент, който го е ударил. Междувремeнно обаче Сидеров влезе в словесна битка с гражданин и обвини и него, че му е посягал. Въпросният мъж - Емил Георгиев, категорично отрече да е посягал на депутата, съобщи Нова телевизия. Сидеров пък обвини пристигналите на място полицаи, че защитават „побойника". Докато течеше разправията студентите викаха „Вън" и „Молим ви да напуснете академията".

Председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев отиде в НАТФИЗ. Ректорът на НАТФИЗ проф. Любомир Халачев каза на атакистите, че нямат право да са в сградата и трябва да напуснат академията.

Пристигнаха екипи на полицията. Служители на реда изкараха Волен Сидеров и депутат от Атака, след като преди това вътрешният министър Румяна Бъчварова пристигна на място и разговоря със Сидеров в сградата на академията.

Пред НАТФИЗ се стигна до физически сблъсък. Цивилен удари лидера на Атака Волен Сидеров, показаха кадри пред НАТФИЗ, излъчени от Нова телевизия. Първоначално тъмното облекло и каскетът, които мъжът носи, създадоха впечатление, че ударът може да е дошъл от полицейски служител.

На място пристигна и жената на Сидеров Деница Гаджева, която го успокояваше със сълзи в очите. След като лидерът на "Атака" беше отведен настрани, ситуацията пред академията се нормализира.

Волен Сидеров бе отведен с полицейска кола от мястото на скандала.

Сидеров бе отведен в Първо районно управление в столицата, за да се предотврати по-сериозен инцидент, обясни главният секретар на МВР Георги Костов. Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че е на работа, а не на брифинг и отказа да отговори на журналистически въпроси защо лидерът на "Атака" бе изведен принудително от сградата на НАТФИЗ. Задържан човекът, който удари депутата.

Явор Нотев: Аз казвам, че Сидеров е влачен

Сидеров бе отведен с линейка от I РПУ през нощта, предаде агенция „Фокус". Лидерът на Атака не пожела да коментира пред медиите случилото се пред НАТФИЗ. Неговият адвокат Явор Нотев заяви пред журналисти, че на Сидеров му е проведен медицински преглед в районното управление, който е имал за цел да констатира и подробно да опише неговите наранявания както чисто физически, така и на неговото облекло. „Неговите дрехи бяха достатъчно разкъсани, ризата му беше скъсана, обувката - също, което явно е причинено от неговото влачене. Аз казвам, че е влачен, защото имам достатъчно опит и по неговия външен вид мога да разбера какво се е случило", каза Нотев.

Той посочи, че всички наранявания на Сидеров са подробно описани в медицинския протокол, но отказа да коментира неговото съдържание.

По думите му на разпита е присъствал и дежурен прокурор от Софийска градска прокуратура, но отказа да посочи в какво процесуално качество Волен Сидеров е докаран в районното управление.

Полицията изяснява обстоятелствата по случая

Продължават действията за изясняване на всички обстоятелства по случая, съобщиха от полицията. Оттам допълват, че в 21.56 и в 22.10 часа са подадени сигнали на тел. 112 - от охраната на НАТФИЗ и от ректора проф. Любомир Халачев. Поискано е съдействие от полицията поради нахлуването в сградата на група, нарушила автономността на висшето учебно заведение.

Веднага са изпратени патрули от СДВР. При пристигането им на място е установено, че е възникнал скандал между студенти от академията и група депутати от „Атака". Към 23.00 часа напрежението рязко нараства. Полицията предприема действия в рамките на правомощията си за предотвратяване на допълнителна ескалация на напрежението и възникване на физическа саморазправа между двете група. Ситуацията е овладяна и групата, нахлула в сградата на НАТФИЗ, е изведена от силите на реда. Има задържано лице за изясняване на съпричастността му.

Бъчварова: Не приемам, че депутат може да се държи по този начин във ВУЗ

По-късно във Фейсбук Бъчварова заяви, че е отишла пред НАТФИЗ, защото не приема, че народни представители могат да се държат по този начин в автономно висше учебно заведение и да пречат на млади хора да вършат спокойно работата си.

„Отидох пред НАТФИЗ, за да защитя и полицаите, които бяха поставени в абсурдна ситуация, която на камерите изглеждаше още по-напрегната. Не е работа нито на един министър, нито на един депутат да бъде по това време в тази част на денонощието в изборна и много важна вечер. Имунитетът на народен представител, който и към настоящия момент има Волен Сидеров ограничава действията на служителите на МВР спрямо него. Ще предприемем всички законни действия. Ще отида на разговор със студентите от НАТФИЗ, както им обещах тази вечер на улица "Гурко"", пише още министър Бъчварова.

 

Мутафчиев: Ще поискам имунитета на Сидеров

Съюзът на артистите ще подкрепи протеста на студентите от НАТФИЗ в понеделник и ще инициира искане на депутатския имунитет на Волен Сидеров, каза Христо Мутафчиев. „Лично аз ще го искам", каза Мутафчиев. Той призна, че "отдавна не е за протести и викане по улиците", а за реалните действия. „Затова моето реално действие е да поискам депутатския имунитет на Волен Сидеров", каза той.

Сидеров отново нахлу в НАТФИЗ

В петък Сидеров нахлу в академията и влезе в пререкания със студенти и преподаватели. Тогава Сидеров дори блъсна момиче, което искало да заснеме случващото се с телефона си. Очевидците на случката дадоха обяснения пред полицията. Тогава Сидеров се върна и пред клек-шопа, който „провери” преди две седмици. Спирка в обиколката му в петък бе и заведение в столицата, където е имал проблеми с охраната.

Сидеров с поредни нощни проверки по магазините

На 11 срещу 12 октомври Сидеров и депутатът от Атака Десислав Чуколов предизвикаха скандал пред магазин в центъра на столицата. Сидеров твърдеше, че в клек-шопа на улица „Раковски” се продават незаконни вещества и безакцизни стоки. Той влезе в пререкания с полицията, а след инцидента вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че има данни, че той е посегнал на служител на реда.

Скандал с Волен Сидеров в центъра на София (ВИДЕО)

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Сидеров от парламента. Проверка на полицията в магазина, към който политикът отправи обвинения, показа, че там не се продава нищо незаконно.

Източник на видеата: Novanews.bg