/ Thinkstock/Getty Images
Ниските температури през януари са предпазили кайсиите от измръзване. За неспециалиста това може да звучи като вестникарска сензация. Но има своето научно обяснение - "кайсиевите сортове са със забавено излизане от покой заради ниските температури". Това обясни директорът на Опитната станция по кайсията и земеделието в Силистра проф. Люляна Иванова.

Според изследванията средната степен на измръзване при кайсиевите сортове е между 10 и 15%. Най-ниската степен на измръзване е 2%, а най-високата - 25,7%.

Излизането от покой на изследваните сортове е между 26 и 52%. "Ниските температури от началото на януари, продължили доста време, са задържали излизането от покой и по тази причина смятам, че процентът на измръзването на плодните пъпки е сравнително нисък и не е опасно", обясни проф. Иванова.

Сравнено с други години, между 25 и 28 януари при по-мека зима почти всички сортове са излезли от относителен зимен покой. Но тази година ниските температури са задържали процеса и това е предпазило дърветата от измръзване.

Кайсиите са сред традиционните овощни видове, отглеждани в Крайдунавска Добруджа. В Опитната станция по кайсията и земеделието в Силистра се отглежда колекционно насаждение от около 500 сорта и сорто-образци. Научните работници са селекционирали и два нови кайсиеви сорта - "Дръстър" и "Истър".