"Прокуратурата взе в свои ръце вътрешнопартийния преврат в БСП. Вчера получих призовка. От мен се изисква да се явя веднага на разпит. Трябва да предоставя на прокуратурата запис и заверени копия на стенограма и протокол от проведено заседание на Националния съвет на БСП на 28 август и да връча призовки на други членове на Националния съвет да се явят на разпит". Това каза на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя обясни, че е образувана прокурорска проверка по жалба на Кирил Добрев, който е бил изключен от партията.

Кирил Добрев: На рождения ми ден идват повече хора, отколкото гласуват за БСП

"Прокуратурата на България не е инструмент за правосъдие и справедливост, а е бухалка за неудобните. Българската прокуратура е частна прокуратура на задкулисието. Да говориш на партийно събрание се оказа престъпление", изтъкна Нинова. 

БСП България

"Г-н Гешев, свършиха ли дрогираните шофьори, които избиват хора по улиците, свършиха ли престъпниците, които изнасилват възрастни жени по селата за 20 лв. от пенсията. Свършиха ли наркотрафикантите, нагласените обществени поръчки, та се заехте с уреждането на вътрешнопартийните въпроси на БСП", попита тя.

По думите ѝ това е безпрецедентно.

"Няма да предоставя и един документ от партийни събрания на прокуратурата. Няма да се явим и на разпити. Нека ни отведат принудително, не се укриваме. Ще сигнализираме всички европейски институции за това, което се случва. Докато съм председател на БСП, партията няма да влезе в игрите и в задкулисието, каквото и да правят и какъвто и натиск да ни оказват", допълни лидерът на БСП.

 
По-късно от БСП изпратиха до медиите призовката, която Нинова е получила: 

На рождения ми ден идват повече хора, отколкото гласуват за БСП, коментира самият Кирил Добрев. Той припомни, че след като е бил изключен от партията, съдът го е върнал като член на Националния съвет на БСП.

Съдът възстанови Кирил Добрев и Калоян Паргов в БСП

"На последното заседание на Националния съвет първо нямах сигнал да присъствам, второ ме нямаше в списъка. По нареждане на зам-председателя и на секретаря Борислав Гуцанов бях изваден от списъка. Георги Свеленски обяви, че причината е техническа. Тогава се включи г-жа Алексова и обясни на микрофона, че всъщност законите в страната не важат за БСП и г-жа Нинова каза, че мога да остана като гражданин, но да не участвам в гласуването. Единственото, което може да направи човек, на който са му отнели правата е да подаде жалба в полиция и прокуратура. В края на краищата аз съм член на БСП, член сън на Националния съвет и някой ми пречи да изпълнявам своите функции, като такъв", обобщи той.

Според него Корнелия Нинова трябва да обясни на членовете и симпатизанти на БСП, защо само за една година е успяла да изгуби 800 хил. гласа.