"Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Седем години се борим с този модел на управление и ще продължим да се борим с него". Това заяви категорично на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите ѝ, ако ГЕРБ не успеят да създадат редовно правителство и вторият мандат отиде при "Продължаваме Промяната", БСП ще подкрепи ПП.

"Взимаме си поуки. Успяхме да запазим приблизително предишния си резултат на изборите, въпреки негативните кампании срещу нас. В събота ще свикаме Националния съвет на партията, на който ще решим какво да правим. Ниската избирателна активност е шамар за цялата политическа класа. Крайно време е да разберем какво искат да ни кажат българските граждани с това", допълни Нинова. 

На въпрос кога ще подаде оставка, тя отговори, че оставка няма да подава. "Оставката ни се иска от хора, които през цялото време бяха срещу БСП", посочи Нинова.

"Пред трудностите, пред които сме изправени, по-добре е България да има редовен кабинет. Нека ГЕРБ да опитат. Има важни решения за България, които служебно правителство не може да вземе", каза още тя.

"Експертен кабинет няма да бъде подкрепен от БСП. Експертен кабинет е опит за скриване на политическата отговорност зад уж експертни личности. Ние сме за това да се носи политическа отговорност от политическите партии, особено в тези кризисни моменти", подчерта Нинова.

"Очакваше се, че "Възраждане" ще има ръст, но не очаквахме, че ще са преди нас. Приемаме тези факти, направихме добра кампания, получи се това, което българският народ реши. Ние трябва да си приемем грешките, да се променим, и да вървим напред. Трябва да има чистота в политиката, безпринципните съюзи не водят до нищо добро", каза още тя.

На въпрос кои външни политики би подкрепила БСП в ролята си на опозиция, Нинова коментира, че партията ще подкрепи всички мерки в социалната политика, икономическата и ще положи усилия България да не бъде въвличана във войната в Украйна.