Непреведена от кардарашки експертиза отложи дело за изнудване срещу Дон Цеци
Непреведена от кардарашки експертиза отложи дело за изнудване срещу Дон Цеци / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Непреведена от кардарашки експертиза "отложи" дело за изнудване срещу Дон Цеци
55455
Непреведена от кардарашки експертиза "отложи" дело за изнудване срещу Дон Цеци
  • Непреведена от кардарашки експертиза "отложи" дело за изнудване срещу Дон Цеци

Софийският градски съд отложи за трети път делото за изнудване срещу Цветелин Кънчев-Дон Цеци, Христо Върбанов-Ицо Папата и Димо Димитров заради това, че назначената експертиза за точен превод от кардарашки диалект на български език не е готова.

Делото е отложено за 20 септември, съобщи за Дарик защитникът на Димо Димитров адвокат Станислав Гюров.

Петимата бяха задържани през 2009 г. Те са обвинени в това, че са искали 250 000 лв. от генерал Никола Николов, бившия шеф на "Гражданска защита", заплашвайки го с компромати.

Експертизата от СРС-та на 91 записа беше назначена в края на април, трябваше да бъде готова през май, а след това през юни. Заради забавянето на експертизата не беше даден ход на делото, обясни адвокат Станислав Гюров.

Ако за следващото заседание експертизата не е готова, вещите лица ще бъдат санкционирани.

Записите от всичките СРС-та бяха представени в съда още през април на хартиен носител. Експертизата беше назначена, след като лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев определи част от преводите като неразбираеми.

Целта е да се сравнят разговорите от СРС-та с написаното на хартиения носител.

На заседаниета защитата на Кънчев поиска експертите да бъдат сменени. За вещи лица  са назначени преводач, служител от БАН и служител на Научноизследователския институт по криминалистика и криминология на МВР. Според магистратите обаче търсенето на нов преводач от кардарашки ще забави още процеса, тъй като кардарашкият е специфичен диалект.

През 2001 г. Цветелин Кънчев беше осъден на 6 години затвор за изнудване, побой и грабеж. Той е първият осъден български депутат. През 2005 г. Кънчев беше помилван от бившия вицепрезидент Ангел Марин.