Нели Огнянова: Парламентът действа извънредно с избора на нов член на СЕМ
Нели Огнянова: Парламентът действа извънредно с избора на нов член на СЕМ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Нели Огнянова: Парламентът действа извънредно с избора на нов член на СЕМ
65195
Нели Огнянова: Парламентът действа извънредно с избора на нов член на СЕМ
  • Нели Огнянова: Парламентът действа извънредно с избора на нов член на СЕМ

Парламентът действа извънредно с предстоящия избор на нов член на Съвета за електронни медии. Това коментира пред Дарик експертът по медийно право проф. Нели Огнянова по повод откритата миналата седмица процедура за избирането на нов член на медийния регулатор от квотата на Народното събрание. Депутатите трябва да изберат свой представител в СЕМ на мястото на София Владимирова, чийто мандат изтече през юли миналата година, но ГЕРБ така и не избраха друг на нейното място.

Според Нели Огнянова не е важно кой ще бъде предложен персонално, а е важен принципът, по който ще бъде направен този избор и то малко преди гласуването на нов генерален директор на държавната телевизия. В медиите вече се спряга името на бившия депутат от левицата Иво Атанасов като вероятна кандидатура за член на СЕМ.

„Няма как да не направим една логическа връзка между парламент без опозиция, след това извънреден Държавен вестник, след това избор на посочен от този парламент член на СЕМ, след това определяна на генерален директор на БНТ и след това шансове за евентуални опити за натиск върху БНТ. В този смисъл аз смятам, че парламентът действа извънредно. Питам се дали той не действа извънредно, защото си дава сметка, че това, което прави, е извънредно. Предпочитам да говоря за принципа, а не за конкретната фигура, най-малко защото докато завърши процедурата, всичко може да се случи. Може да бъде Иво Атанасов, може да бъде някой друг, но просто искам да обърнем внимание върху принципа. В медийната комисия в момента участват 12 души. Те са от БСП, ДПС и проф. Станилов от Атака, доколкото знам. Тези хора в мнозинството си са вдигнали ръка, за да изберат Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Моят въпрос е: може ли хора, които избират Делян Пеевски за шеф на ДАНС, да имат общественото доверие и да изберат член на регулатор, който се занимава със свободата на словото. Смятам, че въпросът ми е риторичен", добави още проф. Нели Огнянова.