Недоволните от политиката у нас готвят вълна от протести
Недоволните от политиката у нас готвят вълна от протести / снимка: Sofia Photo Agency
Недоволните пот политиката у нас готвят протест
59276
Недоволните пот политиката у нас готвят протест
  • Недоволните пот политиката у нас готвят протест

Между 10 и 14 декември ще има протест на недоволните от политиката в България пред сградата Съдебната палата в столицата. Това обяви поетът-дисидент Николай Колев-Босия. Протестът се готви в социалната мрежа Facebook, където има създадена група „Томатина”. Групата се появи в подкрепа на Босия след като на 20 ноември дисидентът беше арестуван заради намерението му да атакува парламента с развалени домати. Тогава Босия успя да хвърли само един домат преди полицаите да го арестуват.

Недоволни от положението в страната граждани ще застанат с домат в ръка срещу Съдебната палата. Това ще стане между 10 и 14 декември, обяви Николай Колев-Босия. Организатор на протеста е Facebook-групата „Томатина”. 

„Искат да направят програма за вълна от протести, която да се увеличава. Аз им предложих да направят връзка с всички браншови организации, за да могат протестите да добият център, който да може да ги координира, не да ги управлява, за да не се получава разнобой. Стачкуват във Видин или в Кърджали и никой не ги подкрепя”, обясни Колев. 

Босия допълни, че ще съди началника на Първо районно управление, където дисидентът беше задържан след политическия си протест преди 10-тина дни. „Дал съм на адвоката си всички бумаги, дал съм права да търси всички възможни документи и ще ги съдя за нарушаване на човешките ми права, за психически и физически тормоз, за всичко, което направиха и не ми направиха, а бяха длъжни. За всичко това ще ги съдя и бъдете убедени, че ще ги осъдя. Ще ги наритам, както искам”, категоричен бе поетът-дисидент.

Заради опита си да хвърли развален домат срещу сградата на Народното събрание Босия има наложена глоба от 200 лева. Дисидентът заяви категорично, че няма да плати сумата.

Междувременно в сайтовете за видеобмен се появи видеокарикатура „Доматена революция”. Основните герои в клипа са двама - момиче, което реже домат от корена, и премиерът Бойко Борисов в ролята на доматената цел.