Не е ясно кога ще бъде въведен предмет религия в училищата
Не е ясно кога ще бъде въведен предмет религия в училищата / netinfo

Ние сме склонни да правим промени в учебния план и учебната програма, само ако има минимален консенсус по това, което ще се направи. Това каза образователният министър Даниел Вълчев на кръгла маса, посветена на концепцията за въвеждане на предмета религия в училище. Той допълни, че към момента такъв консенсус няма.

Работата на обществения съвет, който е изготвил концепцията по въпросите на обучението по религия в училище ще продължи най – малкото докато се разбере дали е възможен един макар и минимален обществен консенсус по това, което следва да се промени в учебната програма. Това каза образователният министър Даниел Вълчев след края на дискусиите по въпроса за въвеждането на предмета религия в училището.

На кръглата маса участваха обществения съвет, изготвил концепцията с председател проф.Георги Бакалов и преподаватели от висши училища в България. Според Бакалов, в концепцията се предвижда обучението по религия да бъде задължително и въведено като общообразователен предмет в българското училище. Активна позиция категорично против въвеждането на предмет религия в училищата изрази социологът Андрей Райчев и допълни, че за него това е крайно неприемливо. Неговата теза подкрепи и Цвета Брестничка от асоциация Родители.

В дискусията се включиха и директорът на Дирекцията по вероизповедания Иван Желев, председателят на Комисията по вероизповедания Огнян Герджиков и народни представители. Образователният министър Даниел Вълчев обобщи, че обсъжданията на въпроса ще продължат докато се стигне до обществен консенсус.