НДСВ предлагат ежемесечен парламентарен контрол върху работата на МВР
НДСВ предлагат ежемесечен парламентарен контрол върху работата на МВР / снимка: Sofia Photo Agency
Да се въведе ежемесечен парламентарен контрол върху дейността на министерство на вътрешните работи иска НДСВ. Идеята е един път месечно министърът на вътрешните работи да прави отчет за работата и промените в сектора пред комисията за вътрешна сигурност, което ще бъде много полезно, каза в Габрово народният представител от НДСВ Станимир Илчев.

Според него това се е разбрало и от критиците на предстоящата реформа, които искат да дискредитират работата на комисията. „Няма друго обяснение за това с каква лекота нейни поверителни документи излизат по вестниците. Изтичането на информацията е било планирано и организирано и цели дискредитиране на работата й. По този повод в комисията в сряда ще бъде проведена сериозна дискусия, тъй като не е логично комисията да се бори за съхраняване на важна информация в службите и в същото време някой да подлага на съмнение собствената й дейност", добави Илчев.

Той съобщи, че отношението на местните структури на НДСВ от страната към начина на гласуване на народните представители от партията по време на вота на недоверие е положително. До този момент няма регистрирани отрицателни становища. Според Илчев, ако се наложи парламентарната група не би се поколебала да гласува отново по същия начин.

"Нашето поведение не съдържаше упрек към министър-председателя, нито към другия коалиционен партньор – ДПС. То не съдържаше пряк натиск и върху самия министър. Ние предпазливо степенувахме знаците, които дадохме", каза още Станимир Илчев. Според него сега остава да се отговори на въпросите доколко е бил нарушен документооборотът на МВР, доколко ниско ефективна е била работата при използването на специални разузнавателни средства (СРС) и дали наистина е била слаба кадровата работа в министерството.

По неговите думи до месец и половина ще бъдат направени следващите важни стъпки в министерството – промени в законодателните текстове, които по нов начин да регламентират дейността в невралгичните области и да обосноват как ще работят преструктурираните звена на министерството, в това число ДОТИ, ГДБОП, къде ще премине пожарната служба и какви хора ще ги оглавят. Според Илчев вече се идентифицира една много по широка зона от проблеми, отколкото е осветил скандалът в МВР.

Други новини от Габрово