Нарушения при разпределението на лекарства установиха проверки
Нарушения при разпределението на лекарства установиха проверки / netinfo

Количествата лекарства, изписвани в Областния онкодиспансер – София-град, са по-големи от необходимите за времето на престоя на пациента в лечебното заведение, сочат резултатите от проверка на здравното министерство.

Медикаменти за скъпоструващо лечение от 2004 г. и 2005 г. има в наличност в онкодиспансерите в Бургас, Варна и Шумен и в болница “Св. Марина” във Варна, за които в здравното министерство не са представени протоколи за преразпределение и те стоят неизползвани в аптеките сочат още резултатите от направената праверка.

При проверката на документацията в Областния диспансер за онкологични заболявания– София-град комисията е установила, че нито един лекарствен лист няма пореден номер на издаване, не са подписани и от завеждащ отделението. Датата на получаване на лекарството е преди датата на издаване на рецептата, липсва дата на получаване на лекарството.

На една и съща рецепта има печати на двама лекари, като не е ясно кой от тях е издал рецептата. Предварително попълнен е журналът за изписаните и приложени на пациента лекарства, е друго отчетено нарушение.

В онкодиспансерите в Бургас, Варна и Шумен и в болница „Св. Марина” са открити в наличност лекарства, разпределяни през 2005 г., а в онкодиспансера във Варна - и през 2004 г., които не са използвани до момента и не са подадени в Министерството на здравеопазването за преразпределение.

Диспансерите не уведомяват своевременно здравното ведомство за наличности на скъпоструващи лекарства в аптеките, за да се извърши преразпределение, се подчертава в докладите на комисиите. Установените при проверките нарушения са предпоставки за корупционни практики, смята ръководството на МЗ. За пропуски в контрола по реда на Наредба 34 министър Гайдарски ще наложи административни наказания на директорите на регионалните центрове в София-град и Бургас.