Народните избраници прекарали общо 671 дни зад граница
Народните избраници прекарали общо 671 дни зад граница / снимка: Sofia Photo Agency, архив

671 дни - толкова са прекарали депутатите в командировки зад граница за близо 10 месеца. Това показва справка на Народното събрание, получена от bTV по Закона за достъп до обществена информация. От 240 народни представители, 95 са пътували до чужбина, съобщава медията.

За тези 10 месеца от началото на този парламент лидерът на БСП и на европейските социалисти Сергей Станишев е бил в командировка в чужбина 11 пъти. Той е посещавал често Брюксел, понякога и за ден, стигнал е и до Рамала и Аман.

Янаки Стоилов, който е председател на комисията по външна политика, е бил на път в чужбина 9 пъти. Стигнал е до Пекин, Шанхай, Баку и Ла Валета.

Председателят на парламента Михаил Миков е пътувал 7 пъти зад граница и е посетил съседите ни в Сърбия, Румъния и Македония. По 7 пъти са пътували и депутатите от ДПС Джевдет Чакъров и Четин Казак. Депутатът от Коалиция за България Спас Панчев е стигнал до Тайланд за световната филателна изложба. Поканен е като председател на Съюза на българските филателисти. Визитата му съвпаднала са антиправителствените протести.

Александър Ненков от ГЕРБ пък е стигнал до Азербайджан с колеги. Те наблюдавали президентските избори, които не се различавали от нашенските като организация.

В сегашния парламент са зачестили и визитите на чуждестранни делегации.

За 10 месеца разходите за командировките зад граница на депутатите са над 186 000 лева. В тях се включват дневни за близо 26 000 лева, квартирни за над 58 000 лв. и пътни за около 101 000 лв.