/ iStock/Getty Images
Днес внезапно ни напусна големият български алпинист проф. Димитър Бърдарев, един от пионерите в този спорт у нас.

Роден през 1949 г. в Банско, още от детските си години живота му е свързан с планината. С алпинизъм започва да се занимава от 1966 г., като минава през школите на ЦСКА и ВИФ. Дълги години е един от най-добрите състезатели по ски-рали в България, победител през 1976 г. в реномираното международно ски-рали в Леко, Италия.

Димитър Бърдарев осъществява изкачвания на редица трудни маршрути в Алпите, Кавказ, Памир. Бил е 8 пъти на Елбрус, преминал е трудния траверс на веригата Шхелда. Изкачил е седемхилядниците Комунизъм, Ленин и Ношак. Взел е участие в съвместната експедиция на армейските алпинисти от България и ССР в Памир, когато са изкачени два върха - „България“ и „Шипка“. Участник е в националните експедиции „Лхоце-81“ и „Еверест-84“, където достига до 7800 м.

След като завършва ВИФ „Георги Димитров“, Димитър Бърдарев свързва и професионалния си живот с алпинизма. Той е дългогодишен преподавател и ръководител на катедра в Националната спортна академия, където става и професор. Дълги години е бил в бюрото на БФА и БАК, член на треньорския съвет. Отличен е със званията „Заслужил майстор на спорта“, „Заслужил треньор по алпинизъм“, носител е на ордените „Георги Димитров“ и „Народен орден на труда“.

Най-искрени съболезнования на семейството!

 
Българска федерация по катерене и алпинизъм