/ БГНЕС, архив
Сред загиналите вероятно е и първият в света, покорил 14-те най-високи върха без кислород
Най-малко 8 от членове на южнокорейска експедиция в Непал загинаха, след като базовият им лагер в подножието на връх Гурджа бе пометен от лавина, съобщава АФП.
 
Телата на алпинистите и на техните непалски водачи са били забелязани сред останките от лагера. Издирва се девети член на експедицията, но акцията е силно затруднена заради силния вятър и минусовите температури в района.
 

„Инцидентът се е случил заради мощна снежна буря, която е предизвикала лавина. Има буквално прекършени на две дървета в района, а палатките са затрупани от тонове сняг”, заяви говорителят на полицията в Непал Сайлеш Тапа. Спасителен хеликоптер е успял да кацне малко над базовия лагер на експедицията, но заради тежките метеорологични условия не е могъл да прибере нито едно от телата на загиналите.
 

Групата от южнокорейски алпинисти са били в базовия си лагер на височина от 7193 м, където са изчаквали подобряване на времето, за да се изскачат на върха. Алпинистът Ким Чанг Хо, който през 2013 г. стана първият човек в света, покорил 14-те най-високи върхове на планетата, без да използва кислородна бутилка, вероятно е сред загиналите.
 

БГНЕС


Връх Гурджа се напира в непалския регион Анапурна, в непосредствена близост до Даулагири - седмият най-висок връх в света.
БГНЕС