Иван Томов и Боян Петров
Иван Томов и Боян Петров
Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, съобщиха от фирмата-организатор на експедицията.
 
В четвъртък 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника връх Лхотце и вторият, сторил това без допълнителен кислород.
 
Двамата с рускинята Анастасия Рунова изкачиха върха, но са се забавили при спускането и едва вечерта са достигнали Лагер 4, пише summitsweb.com. От фирмата организатор "Чатурс Трекс & Експедишънс" изпратили шерпа от Лагер 3 към Лагер 4, който да посрещне двамата. На сутринта Томов е развил мозъчен оток. Въпреки кислорода и поставения му дексаметазон е починал на слизане под лагер 4.
 
Преди дни ураганни ветрове унищожиха палатката на Томов и се наложи той да продължи с екипировка назаем.
 
Преди да поеме към върха, на 11 май Иван Томов разказа пред БНР, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит: "Тръгваме тази нощ нагоре и до една седмица всичко ще приключи - по един или друг начин. Не успях да преборя кашлицата, на моменти е неконтролируема, макар и суха. Надявам се да не се отрази на силите ми и ходенето ми, но не е изключено от сухия и студен въздух над 7000 да ескалира. Нямам идея какво ще стане, но ще рискувам и ще направя опит".
 
За 34-годишния русенец Иван Томов, който от години живее в Англия, това бе трети осемхилядник. През 2014 г. той изкачи Броуд Пик в Пакистан заедно с Боян Петров. През 2017-а стъпи и на Манаслу, има и два 7-хилядника в актива си - Хан Тенгри в Киргизстан и "Ленин" в Памир. През 2015-а пък е участник в злощастната експедиция към Нанга Парбат, когато разбойници, представящи се за талибани, разстреляха 10 алпинисти.