/ БГНЕС
Народните представители се скараха заради предложения за промени в дневния ред. В крайна сметка със 171 гласа "за" депутатите решиха да продължат с обсъждането и дебатите по промените в НПК. Промените трябваше да бъдат обсъдени вчера, но снощи поради липса на кворум заседанието бе закрито.

Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи днешното заседание да започне с обсъждания на законопроектите за изменение и допълнение на НПК, които вчера бяха прекратени. Тя предложи като втора точка Законопроект за училищно и предучилищното образование.

Георги Свиленски от БСП контрира с думите, че за 37-38 път НС отказва да се се занимава с Кодекса на труда, касаещ минималната работна заплата. Той предложи втора точка да бъде разглеждане на Кодекса. Независимият Явор Божанков отбеляза от трибуната, че "всички излизат и казват, че искали първа точка съдебната реформа. ГЕРБ направиха така че да я забавят достатъчно да падне парламента и такава да няма, БСП гласуваха срещу нея на комисия, обаче днес всички искат тя да е първа точка, защото знаят, че време няма и тя няма да мине. Вчера тези хора провалиха кворума, за да не се гледа тази точка, а днес я искали първа точка. Правя процедура, това трябва да спре".

В крайна сметка така предложеният дневен ред бе одобрен с подкрепата на 171 депутати, и работата им започва с промените в НПК.

Очаква се парламентът да разгледа на второ четене промени в Кодекса на труда, свързани с механизма за определяне на минималната работна заплата.

Законопроектът на „БСП за България“ е записан като първа точка за днес (петък) в приетата от депутатите седмична програма. Левицата предлага минималното работно възнаграждение за страната за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на текущата година и да не може да е по-малко от 50 на сто от средната брутна работна заплата за предходните 12 месеца.

Григорова за минималната работна заплата: Увеличението е цинизъм

Дневният ред включва още второ гласуване на изменения в Закона за пътищата, както и второ четене на Законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения.

В програмата е също първото гласуване на промени в Закона за достъп до обществена информация.

Национална стратегия за младежта 2021-2030 г. и проект на решение са също част от програмата на депутатите за утре.
Нелли Желева/ БТА/БГНЕС