Неделя следобед в големите градове на страната са свикани протести в защита на малтретираното куче Мечо, както и за всички пострадали от насилие животни под наслов "Да спрем насилието", съобщи БНР.

Организаторите обявиха, че целта е да се привлече вниманието на обществото към неработещия закон за защита на животните. Той беше приет през 2010 година след поредна вълна на недоволство.

Протест срещу насилника на кучето

Очаква се на протестите да бъдат събрани подписи в специална петиция до институциите. Според организаторите до момента 10 000 души са се подписали в защита на животните, съобщи БНТ

Вълна от желаещи да осиновят бездомното куче Мечо, което беше жертва на брутално насилие.

Случаят на Мечо, обаче, не е единствен. Ежедневно бездомни и домашни животни стават жертва на насилие, съобщават неправителствени организации. Днес следобед в различни градове ще има протести под наслов "Да спрем насилието".

Никой не знае с точност какви ужасни мъчения е преживял Мечо. Animal Rescue - София са го приели с две счупвания на крак, множество прорезни рани, охлузвания по краката, които подсказват, че е връзван и измъчван. Силно стресиран и недоверчив към всеки.

"Ако нямахме информацията какво се е случило с него, бихме предположили, че е блъснат от кола. Всъщност, травмите бяха толкова тежки, че е трудно човек да си представи, че някой може да го причини и то умишлено на животно", казва Светослав Петров от Animal Rescue - София.

Обвиненият в насилие над кучето Мечо: Съжалявам

Мечо се възстановява прогресивно. Обича всички, щедро раздава ласки и на непознати. Радва се на храната, на топлото, на грижата. Пътят му ще бъде като на всяко друго куче в приюта - пълно възстановяване и намиране на възможно най-добрия дом. Кандидатите са повече от тези за всяко друго куче без порода.
"Много кандидати, голяма част от тях, за съжаление - неподходящи. Имахме запитвания от, вероятно с най-добри чувства, от фирми, от складове - места, където той няма да бъде домашен любимец, няма да бъде член от семейството. Кучетата са член от семейството. Както искаме да живеем ние, така същите условия трябва да даваме на тях", казва Светослав Петров от Animal Rescue - София.

Случаите на насилие към животни са ежедневие, наблюдават от Animal Rescue - София. Проблемът, според тях, не трябва да се пренебрегва, защото насилието днес може да е към животни, а утре - към хора. Затова искат и мерки.

"Въпреки че сме хора оптимисти, сме се отчаяли, че държавата реално ще влезе в ролята си. Тя е мащеха за проблема и за животните. Има много механизми, които могат да поощрят кастрацията, има много стъпки, които могат да се предприемат в това да се образоват стопаните на кучета и обществото като цяло", смята Светослав Петров от Animal Rescue - София.

Той подчертава и необходимост от оценка и анализ на ситуацията, която включва информация колко домашни животни има в България, което ще помогне да се вземат правилните мерки.
БНР