НАП от 4 години не събирала милиони на съда
НАП от 4 години не събирала милиони на съда / снимка: sxc.hu

Националната агенция за приходите (НАП) от 4 години отказва да събира милиони, които гражданите дължат на съдилищата за такси, алармира зам.-председателят на Върховния касационен съд Красимир Влахов.

Проблемът възниква, когато завелият дело гражданин е освободен от държавна такса и тя трябва да бъде платена чак на края на процеса от загубилата страна. Тогава заедно с решението съдът издава и изпълнителен лист в своя полза за държавната такса, която по повечето граждански дела е 4% от интереса. Този лист обаче остава само хартия, която съдилищата трупат в кашони, защото на НАП не й се занимава да събира парите, обясни Влахов. Алтернативата пред съдилищата е да се обърнат към съдебни изпълнители, а това значи и да им плащат такси, а в бюджета на системата няма пари за подобни разходи, пише "Труд".

Мотивът на НАП да не събира тези пари е, че според нея това не са публични вземания, а Агенцията се занимава само с такива. Според Влахов обаче до 2010 г. приходната администрация се е занимавала с тази задача, но после внезапно променя практиката си. Съдиите нямат изчисления за това колко държавни пари стоят непотърсени, но знаят, че при тях има натрупани десетки кашони с изпълнителни листове. При всички случаи става дума за милиони левове, каза зам.-шефът на ВКС. И допълни, че има не малко суми, които скоро няма да може да бъдат събрани, тъй като ще изтече 5-годишната давност за тях и държавата ще ги загуби завинаги.

Затова от ВКС предлагат на Народното събрание да запише изрично в закона, че съдебните такси са публично вземане и така данъчните да са задължени да ги събират.