/ Dariknews.bg, архив
Най-много пътища са се строили в управлението на Стефан Стамболов. Това показва справка на Българската стопанска камара. Според посочените данни за почти 2500 дни на власт, построените пътища при държавника са 5343 километра при 920 милиона бюджетни приходи и 978 милиона външен дълг. Сред другите строителни дейности на Стамболов са над 1600 училища, болници, банки, ж.п. гари, както и сградите на Народното събрание и Народния театър.
 
Правителството на Стефан Стамболов управлява общо 2464 дни от 1887 до 1894 година. За този период на власт построените пътища в страната са 5343 километра, сочат данни на БСК. За сравнение кабинетът управлявал страната малко над 1500 дни в края на миналия век е изградил 391 километра пътна инфраструктура. Правителството в началото на новото хилядолетие с почти същия срок на управление бележи резултат от 214 километра построени пътища. Управлявалите страната ни 1440 дни малко преди и малко след влизането ни в Европейския съюз отчитат 157 изградени километри.
 
Справката на Българската стопанска камара отчита и приходите в бюджета и външния дълг. В края на мандата на Стамболов постъпленията в хазната са 920 милиона, външният дълг на страната е 678 милиона, в които влиза и васална ежегодна вноска към Турция. Управляващите страната ни в края на миналото хилядолетие приключват мандата си с 11 милиарда 64 милиона приход в бюджета и външен дълг над 18 милиарда. Кабинетът след тях оставя след себе си 15 милиарда 855 милиона във фиска и 12 милиарда външен дълг. Правителството начело на държавата преди и след влизането ни в Европейския съюз оставя страната с над 27 милиарда приходи в държавния бюджет и близо 6 милиарда и 400 милиона външен дълг.
 
Прочуването на работодателската организация отчита и друго реализирано строителство освен построени пътища. Сред постигнатото в областта от Стефан Стамболов са 1672 училища, 32 болници, ж.п. гари, пристанища Варна и Бургас, водопроводи и улично осветление. Към това число влизат и сградите на Народното събрание, Българската академия на науките, паметникът на Васил Левски, Народният театър и Централните хали.