Нагласите на избирателите остават критични към политическото статукво
Нагласите на избирателите остават критични към политическото статукво / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За трети пореден месец БСП и ГЕРБ стоят доста плътно една до друга в електоралните нагласи, въпреки че и при двете е налице лек спад. Достигайки максимума си на обществена подкрепа, БСП с леки колебания запазва около 16,5% избиратели.

Доверието в лидера й Сергей Станишев обаче продължава да се свива, спадайки от 23% до 19%. ГЕРБ и Бойко Борисов също бележат лек отлив на подкрепа. Електоралният потенциал на партията спада от 16,5% до 15,8%, а одобрението за лидера му от 24% на 21%.

Това показва декемврийското национално представително проучване на социологическа агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 30 ноември - 8 декември чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на 1011 пълнолетни българи.

Близки остават позициите между Реформаторския блок и ДПС. Реформаторите разполагат с малко по-висок общ потенциал (6,9%), но зад 6,1% за ДПС стои по-мобилизиран електорат, обобщава БГНЕС.

Недоволството от управлението на страната и притокът на бежанци през последните месеци повишават радикалните анти-системни нагласи и националистическия вот. Скандалите около „Атака” отнемат част от подкрепата й, която спада до 2,7% и прелива в полза на конкурента Национален фронт за спасение на България (НФСБ) (3,5%). Търсенето на алтернативи извън настоящите политически партии се връща също на равнището от летните месеци - 10%. За момента обаче, както в националистическата ниша, така и в останалата част от политическия спектър, липсва нов играч, който да консолидира енергията на общественото недоволство. Поради това делът на негласуващите се запазва сравнително висок (39%).

Обществено-политическите нагласи на избирателите продължават да бъдат твърде критични към настоящото политическо статукво. Мнозинството от жителите на страната са категорично за предсрочни парламентарни избори - 41% - във възможно най-кратки срокове, 39% - заедно с европейските. Подкрепата за пълен мандат на правителството се връща на равнището от летните протести - 19%.

С много малки изключения очакванията на българите за всяка следваща година са оптимистични. Настоящата не прави изключение. 29%, главно възрастни хора, с ниско образование и безработни се страхуват от по-лоша година, 38% - учащи, представители на по-младото и средно поколение от София и големите градове, се надяват на по-добра 2014.

Втори пореден месец доверието към правителството остава под психологическата бариера от 20% и по-ниско от електоралния потенциал на излъчилите го партии БСП и ДПС. В началото на декември положителните оценки за дейността му са 19%, а отрицателните достигат половината от пълнолетното население - 50%. Дори сред традиционните леви избиратели - възрастни, пенсионери, жители на малките населени места - неодобрението за кабинета е средно 1,5 пъти по-високо от одобрението.

Социолозите отчитат и спад в доверието и към премиера Пламен Орешарски. Към момента положителните оценки за дейността на Орешарски (21%) надвишават само с 2 пункта тези за правителството, а отрицателните (47%) са три пункта под тези за кабинета.

И през декември, нито една от ключовите държавни институции не успява да излезе от негативната спирала на недоверието. Одобрението за парламента се е закотвило на дъното от 10%. Намалява и личният рейтинг на председателя му Михаил Миков - от 20% на 18%. Отношението към президента Росен Плевнелиев остава силно поляризирано. Той губи два пункта доверие, с което отрицателните оценки за дейността му (29%) вземат лек превес над положителните (27%).

Аналогична е тенденцията в мненията за работата на главния прокурор Сотир Цацаров (22% позитивни срещу 28% негативни), към ръководената от него прокуратура (13% позитивни срещу 46% негативни) и всички институции на съдебната власт. Положителен баланс на доверие в края на годината запазват единствено столичният кмет Йорданка Фандъкова, еврокомисарят Кристалина Георгиева и националният омбудсман Константин Пенчев.