/ iStock/Getty Images
Общо 14 390 са начинаещите учители в България, които са със стаж до пет години, казва Полина Фетфова, началник на отдела "Квалификация и кариерно развитие" към дирекцията "Политики за стратегическо развитие, квалификация и кариерно развитие" в Министерството на образованието и науката (МОН), цитирана от пресцентъра на ведомството. 

МОН

Най-много са работещите в целодневната организация на учебния процес - преподаватели по английски език, по предметите от начален етап, по български език и литература, по математика.

София-град, Бургас, Пловдив и Варна са областите с висок брой заети начинаещи учители със стаж до пет години. Най-малко са те във Видин, Силистра и Габрово, казва още Фетфова.

Тя участва в конференция, свързана с проекта NEST, който подкрепя начинаещи учители с опит до пет години.

МОН

Общата цел е да апробира, изследва и оценява ефекта от нов подход за подкрепа на начинаещи учители, които работят в училища с предизвикателства, сред които са деца от уязвими общности. Чрез дейностите по проекта се търсят решения как наставниците могат да помогнат на учителите да се чувстват подкрепени и да желаят да останат в системата дългосрочно.

"Заедно с това нашата цел е по време на действието на проекта NEST да се идентифицират работещи практики в сферата на наставничеството, които могат да послужат при формирането на регионални и национални политики, при създаването на обучителни програми за наставници на нови учители и др.", казва Полина Фетфова в интервю, чийто пълен текст е тук.
Димитрина Ветова, БТА