Над 1200 машини се включиха в почистването на пътищата в страната
Над 1200 машини се включиха в почистването на пътищата в страната / снимкa: Sofia Photo Agency
45 сигнала за пътнотранспортни произшествия са били получени на тел. 112, като при 5 от тях има пострадали хора, съобщи за Дарик радио говорителят на Министерството на извънредните ситуации Владислав Прелезов. На активните пътни отсечки екипите на министерството са помагали в няколко направления – изтегляне на закъсали в преспи автомобили, съдействие на закъсали граждани.

Работено е по сигнали, получени от курортен комплекс „Пампорово”, от Ловеч, Русе, Силистра. Дежурствата ще продължат до спиране на снеговалежа и до регулиране на пътната обстановка, увери Прелезов. По думите му няма данни за селища без ток.

Данните на „Пътна полиция – КАТ” са за 10 тежки катастрофи, станали в страната през изминалото денонощие. При тях има 10 ранени, загинали няма, уточни Любка Маринова, говорител на КАТ.

Концентрация на пътни полицаи имаше при уязвимия участък в София, в посока вход на Пернишко шосе, заради колоните от автомобили. Временно беше спряно движението на тирове в този участък. Северната дъга на околовръстния път е лошо почистена, за разлика от Южната дъга.

Катастрофа с турски тир временно блокира движението по автомагистрала „Тракия”. При инцидента няма пострадали хора.

По автомагистрала „Хемус” също беше затруднено движението и тировете преди Ботевград бяха спирани.

Над 1200 машини се включиха в почистването на пътищата в страната. На територията на Областните пътни управления във Велико Търново, Шумен и Търговище, както и по направлението Шумен – Русе, пътищата са почистени и опесъчени. В района дежурят и екипи на дирекция „Гражданска защита”, напълно оборудвани за оказване на помощ.

При прохода Шипка снежната покривка е между 10 и 50 сантиметра. В най-засегнатите от снеговалежа области са ангажирани – 200 машини за София област, 78 за Смолянско, 71 за Благоевградска област, 68 машини за Пазарджик, 65 за Пловдив и 36 за Кюстендил.

Републиканската пътна мрежа е в добро състояние за движение при зимни условия.

55 пътнотранспортни произшествия са станали в София. Няма пострадали хора. Общо 60 души със счупвания на ръцете и краката са потърсили помощ в неделя в травматологичния кабинет на "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение. Според ръководителя на травматологичния екип д-р Емил Йорданов счупванията са причинени от заснежените улици.