На 20 000 деца годишно ще бъде правена профилактика на кариесите
На 20 000 деца годишно ще бъде правена профилактика на кариесите / снимка: shc.hu

На 20 000 деца годишно ще бъде правена профилактика на кариесите. Това предвижда одобрената от кабинета Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. Срокът й на действие е до 2014 г.

Общо 15,5 млн. лв. ще са необходими за реализацията на програмата, като над 11 млн. лв. от тях са предвидени за профилактика.

Програмата предвижда профилактиката на кариесите да се провежда чрез съвременния метод на запечатване на ямките и фисурите на първите постоянни зъби. Тази година по този начин ще бъдат обработени зъбите на 10 000 деца, а през всяка от останалите четири години на програмата – по 20 000 деца, на възраст от 6 до 9 години. Средствата по програмата ще бъдат осигурени от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Ще бъде изработена карта и препоръчителен списък на населените места, в които да се внедрят програми за кариес-профилактика с флуориди. За управление и координиране на дейностите по изпълнение на програмата се предвижда да бъде сформиран Национален координационен съвет по профилактика на оралните заболявания.

Разработването на проект на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца е в съответствие с Националната здравна стратегия 2008-2013 г.