Министерство на здравеопазването
Министерство на здравеопазването / БГНЕС, архив
Фалшива е новината, че здравните власти въвеждат нов мораториум върху иновативни лекарства за онкоболни пациенти. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.
 
От ведомството изразяват притеснение, че медийни публикации и позиции на пациентски организации изразяват погрешни внушения за въвеждане на рестриктивни мерки и по този начин насаждат безпочвени страхове в обществеността и най-вече в нуждаещите се от лечение с нови медикаменти граждани.

Повече от поливината внесени лекарства у нас от ЕС се изнасят обратно

От МЗ припомнят, че с поправки от януари 2017 г. в Наредбата за цените на лекарствените продукти е въведено изискването за проследяване на ефекта от терапията с лекарства, които за пръв път се включват в Позитивния лекарствен списък (ПЛС). Това изискване се отнася за иновативни продукти, за които не са представени доказателства за терапевтична ефективност и/или съотношението разход-резултат е неефективно. Липса на терапевтична ефективност означава, че за лекарствения продукт не са налице данни при прилагането му в реалната медицинска практика.

Парламентът единодушно прие отпадането на мораториума за нови лекарства

Болниците, които ще работят с новите иновативни 13 лекарства и ще проследяват ефекта от терапията с тях трябва да бъдат университетски и в тях да има кадри и апаратура по профила на съответното заболяване. Тези иновативни лекарства, които по данни на притежателите на разрешителни за употреба, са предназначени за много малък кръг пациенти - 10-15 души, допълват от МЗ. Сред лечебните заведения не попадат комплексните онкологични центрове.

От здравното ведомство подчертават, че за всяко ново лекарство има определени болници, в които ще се проследява терапевтичния ефект от прилагането му и не става дума за рестрикции.