МВР обмисля да бъде криминализирано организирането на гонки
МВР обмисля да бъде криминализирано организирането на гонки / снимка: БГНЕС, архив
МВР обмисля да бъде криминализирано организирането на гонки
81352
МВР обмисля да бъде криминализирано организирането на гонки
  • МВР обмисля да бъде криминализирано организирането на гонки

МВР обмисля идеята да бъде криминализирано организирането на гонки заради жертвите от тях. Това съобщи началникът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски. Инициативата идва след поредния тежък инцидент, при който в Лесидрен загинаха две 16-годишни деца, а други две бяха ранени. Статистиката за първите седем месеца на тази година сочи, че на пътя са загинали 17 деца.

Искат нов закон, с който да ограничат гонките на пътя (ВИДЕО)

Обмисля се и възможността да бъдат наказвани и участващите в залаганията, които съпътстват гонките. Само ако има свидетелски показания, то тогава би могло заради силния шум, участващите в гонките да бъдат давани на съд и за хулиганска проява, заяви комисар Рановски.

Местен мъж от Лесидрен: Момчетата с гонките са нагли, чувстват се безнаказани

Колкото до случая в Лесидрен, в полицията сигнали за гонки не са постъпвали. Шефът на "Пътна полиция" призова обществеността да бъде по-активна, като подава сигнали за незаконните състезания: „За да се установи, че е иамло гонки единственото нещо, което трябва да знаят хората, е, че те трябва да са съгласни да свидетелстват. Няколко репортажа се излъчват след случая в Лесидрен, освен кмета никой от това село не излезе да каже, че е подавал сигнали или че е готов да свидетелства, че иска да помогне на службите за контрол да се установят такива хора, които участват в гонки. Подаването на сигнала значи да застанеш с името си, да застанеш със сведението си и да защитиш това, което твърдиш. Официално от Областната дирекция в Ловеч имаме информация, че такива сигнали не са регистрирани.

Пътна полиция: 17 деца са загинали на пътя за 7 месеца, 604 са били ранени

За първите седем месеца на годината на пътя са загинали 17 деца. Силно уязвима група в движението по пътищата са и пешеходците, като в повечето случаи инцидентите са по вина на водачите на автомобили.

Основните причини за пътно транспортните произшествия остават несъобразената скорост и неправилното изпреварване, каза още комисар Рановски: „През първите 7 месеца на 2015 година са загинали 17 деца на пътя, 604 са ранени. От тях 8 деца са загинали като пътници в автомобилите, 7 деца са загинали като пешеходци и две като водачи".

От началото на годината на територията на страната са станали 3994 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 368 души, а 4976 са ранени. В сравнение със същия период на миналата година катастрофите са с 88 повече, загиналите са с петима по-малко, а ранените с 200 повече. Най-много пътни инциденти стават в големите градове, като най-сложна е обстановката в Пловдив. Там има най-много загинали и ранени.

Комисар Рановски обясни, че работна група, в която участват представители на МВР, МРРБ и Министерство на транспорта и прокуратурата подготвят спешни мерки за бързо подобряване на пътнотранспортната обстановка. Предвижда се спиране на автомобилите от движение и отнемане на регистрационните номера при тежки инциденти и доказана вина, по-строги мерки спрямо неправоспособните водачи и тези, употребили алкохол, както и бързо заплащане на глобите при нарушения.