МВР ни съветва как да опазим детето си от престъпление
МВР ни съветва как да опазим детето си от престъпление / снимка: Sofia Photo Agency, архив
МВР ни съветва как да опазим детето си от престъпление
69727
МВР ни съветва как да опазим детето си от престъпление
  • МВР ни съветва как да опазим детето си от престъпление

Наръчник за родители „Как да предпазим детето си от престъпление" представиха от МВР. Четивото, което е част от Стратегията за превенция на престъпността, цели децата да получат адекватни грижи и да бъде предотвратен рискът да извършат или да станат жертва на престъпление.

Акцентът пада върху основните заплахи и рисковете за децата - училищен тормоз, сексуално и домашно насилие, педофилия и онлайн тормоз, риск от употреба на психоактивни вещества и пътна безопасност.

ПРОЧЕТЕТЕ СЪВЕТИТЕ В НАРЪЧНИКА

Ранната превенция в закрилата на децата се осъществява главно в процеса на общуването в семейството. Това е само един от съветите на експертите, насочени към родителите, за които е предназначен наръчника. В него са обособени четири глави: „Начини за създаване на положителен контакт с детето", „Децата и насилието", „Рискове и опасности в интернет", „Психотропни вещества" и „Пътна безопасност".

В уводната част на наръчника авторите излагат първите и основни съвети за създаване на устойчив контакт между възрастни и подрастващи - „Общувайте с децата си! Намирайте винаги време за тях. Изслушвайте ги дори да сте капнали от умора! Окуражавайте ги да споделят дори да не сте съгласни с тях! Научете ги да ви се доверяват, докажете им, че сте най-добрите им приятели!", пишат експертите.

Докато в началото на наръчника се говори за създаване на добра среда, в която детето да расте и препоръките са свързани с дисциплината, по-нататък те са насочени към недопускането на училищния тормоз. Ако се съмнявате, че детето ви може да е жертва на нападки от свои съученици, специалистите препоръчват да се информирате има ли приятели в училище и кои са те; има ли съученици, с които взаимно не се харесват и защо, изолирани ли са.

Специализирана информация съдържа разделът за сексуално насилие. Там се посочва, че ако детето съобщи, че е било изнасилено, родителят не бива да изпада в паника - детето трябва да бъде заведено на лекар, преди да бъде изкъпано; дрехите, с които е било по време на инцидента, да бъдат опаковани и предоставени на разследващите органи.

Съветите на психолозите са насочени и към семейства с проблемен брак, в който децата често стават свидетели на скандали между родителите. В тези случаи най-често се препоръчва специализирана помощ от институциите за защита от домашното насилие.

Тъй като в днешно време основният риск за децата се крие в онлайн средата, те трябва да бъдат внимателно подготвени от родителите си за опасностите, които крие тя, се посочва още в наръчника.

Засегнато е и явлението „секстинг", което представлява злоупотреба със снимки, видео или текст с еротично съдържание с цел отмъщение.

В наръчника са развити още въпроси, свързани с употребата и разпространението на наркотици сред децата, както и пътната безопасност.