Християн Пендиков ще бъде настанен в жилище, което Министерството на външните работи ще му предостави. Това съобщи служебният министър на външните работи Николай Милков на пресконференция във ведомството.

В понеделник Пендиков беше изписан от Военномедицинска академия (ВМА).

Настаняването ще се случи след няколко дни. МВнР е отпуснало и дневни пари на Пендиков, които ще позволят на него и майка му да се издържат, докато са в България, защото те смятат, че към момента има заплаха за тях в Република Северна Македония при евентуално тяхно завръщане, обясни Милков.

Предстои среща на Пендиков със служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, на която да бъде уточнено в каква степен и дали на него му е нужна охрана на територията на страната ни, за да не стане той жертва на провокация, каза още министърът на външните работи.

Николай Милков изрази надежда за бързо решаване на въпроса с гражданството на Християн Пендиков.

Радев се срещна с Християн Пендиков: България няма да търпи насилие

Християн Пендиков беше нападнат на 19 януари 2023 г. в Охрид. На 20 януари беше транспортиран от Република Северна Македония до България с правителствения самолет „Фалкон“ и приет за лечение във ВМА. При приемането на Пендиков в болницата медиците констатираха множество наранявания в областта на лицето и тялото, полифрагментна фрактура на долна челюст.

Опитите за надграждане, за успокояване на отношенията между България и Република Северна Македония бяха минирани от едни конкретни действия на властите в Скопие, които по крайно неубедителни причини, в нарушение на предварително дадените уверения, не допуснаха отдаването на почит към Гоце Делчев.  Това каза служебният външен министър на брифинг в Министерството на външните работи днес. 

Изказването му е във връзка със ситуацията около честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев в Република Северна Македония.
Николай Трифонов / БТА